• ۰۲۱-۵۸۱۲۹

  • nezarat@ircg.ir

سوالات شما

و پاسخ‌های ما

در صورتی که پاسخ خود را از این بخش پیدا نکردید، از طریق صفحه تماس با ما از ما بپرسید.

مرکز تماس پاسخگوی سؤالات مربوط به مشاوره تربیتی، شکایت از بازی­گاه، ناشران، فروشگاه‌­ها، سایت، مسابقات و ...، مشاوره بازی (معرفی و پیشنهاد بازی) و سؤالات مربوط به صدور مجوزها و سؤالات مربوط به معاونت­‌های بنیاد می‌­باشد.

در روزهای تعطیل به سایت http://58129.ircg.ir مراجعه و گزارش مربوطه را ثبت نمایید.

ساعت فعالیت مرکز تماس و مشاوره بنیاد از ساعت 9 صبح الی 16:30، روزهای شنبه تا چهارشنبه می‌­باشد.

مشاور فرهنگی مستقر در معاونت آموزش و هدایت فرهنگی، جهت ارایه هرگونه مشاوره به تولیدکنندگان محترم با شماره تلفن 88310222 داخلی 435 در خدمت شماست.

خیر- چنانچه تولید کننده هستید فقط کافی است پس از اتمام ساخت بازی در سامانه Portal.ircg.ir ثبت نام کرده و درخواست رده بندی سنی و پروانه انتشار بازی را بدهید و پس از دریافت پروانه انتشار می توانید بازی خود را توزیع نمایید.

چنانچه قصد دارید بازی رایانه ای خارجی یا بازی رایانه ای که تولید کننده­ی آن نیستید را انتشار دهید باید مجوز فعالیت نشر دریافت نمایید. در این صورت باید یک واحد حقوقی باشید و در موضوع فعالیت شرکت بازی رایانه­ای قید شده باشد.

برابر دستورالعمل صدور پروانه انتشار بازی‌های رایانه‌ای (مصوب وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی به تاریخ 98/10/10) باید پیش از عرضه بازی، بازی شما پروانه انتشار دریافت نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید، از طریق بخش تماس با ما سوالات خود را مطرح فرمائید.

پروانه انتشار برای هر بازی صادر می گردد، اما مجوز نشر (دستورالعمل مجوز فعالیت نشر بازی‌های رایانه‌ای) یکبار و برای افراد حقوقی که بخواهند فعالیت نشر را انجام دهند صادر می شود. افراد حقیقی یا حقوقی که بخواهند بازی خود را عرضه کنند، نیاز به مجوز نشر ندارند و فقط کافیست که برای آن بازی پروانه انشتار دریافت کنند. مجوز نشر بیشتر مناسب افراد (حقوقی) است که می خواهند بازی سایر افراد یا شرکت ها را عرضه کنند.

برخلاف صنایعی همچون صنعت سینما و ... تولید بازی‌های رایانه‌ای، بدون پیش‌نیازهای مرسوم، توسط عموم افراد اعم از شرکت‌ها و تیم‌های حرفه‌ای بازی‌سازی یا هر فرد علاقه‌مند در سطوح مختلف کیفی قابل انجام است، در جهت تسهیل فرآیند کسب و کار و هم راستا با سیاست‌های کلان دولت جهت تولید نیازی به اخذ مجوز تولید وجود ندارد، اما برای انتشار باید پروانه انتشار دریافت نمائید

برابر دستورالعمل این زمان مشتمل بر 7 روز کاری می باشد. لکن موضوعاتی همچون تداخل ارسال درخواست شما با زمان اوج ارسال درخواست ها، پیچیدگی بازی و مراحل آن، همکاری متقابل در خصوص اعمال نظرات بنیاد و ارائه نسخه جدید و مواردی از این دست ممکن است این زمان را دستخوش تغییراتی نماید.

کلیه بازی ها باید پروانه انتشار داشته باشند، در اینصورت باید چنانچه مجوز فعالیت نشر بازی های رایانه ای دارید، درخواست خود را جهت دریافت پروانه انتشار بازی مدنظر در سامانه ثبت نمائید تا برابر مقررات به آن رسیدگی شود

خیر، برابر بند ز-1 فهرست مصاديق محتوای مجرمانه (موضوع ماده 21 قانون جرايم رايانه ای) انتشار و سرويس دهی بازي های رايانه ای فاقد مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (بنیاد ملی بازی های رایانه ای) به موجب مواد مختلف قانون مجازات اسلامی و قانون جرائم رایانه ای و به استناد بند 1 ماده 3 مصوبه شماره 103557 /94 /ش مورخ 1394/12/10 شوراي عالي فضاي مجازي (سند سياستهای حاكم بر برنامه ملّی بازی‌های رایانه‌ای) ممنوع می باشد.

چنانچه شرایط لازم را داشته باشید از زمان تشکیل پرونده تا دریافت مجوز فعالیت حداقل سه ماه، و هزینه­ای ندارد. 

دو نفر که حداقل سن آنها 27 سال باشد. مدرک تحصیلی کارشناسی و برای آقایان پایان خدمت سربازی یا معافیت دایم  و رزومه مناسب در زمینه بازی­های رایانه­ای 

برابر دستورالعمل صدور پروانه انتشار بازی‌های رایانه‌ای (مصوب وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی به تاریخ 98/10/10) باید پیش از عرضه بازی، بازی شما پروانه انتشار دریافت نماید. یکی از زیر فرایندهای این مجوز، رده بندی سنی بازی است که برابر استانداردهای نظام ارزیابی و رده‌بندی سنی بازی‌های رایانه‌ای (ESRA) صورت می پذیرد.


کلمه ESRA مخفف  Entertainment Software Rating Associationاست که به نظام ارزیابی و رده‌بندی سنی بازی‌های رایانه‌ای اشاره دارد.

در هر کشوری محتوای بازی‌های دیجیتال اعم از رایانه‌های شخصی، کنسولی و موبایل توسط نظام رده‌بندی سنی مرتبط با فرهنگ آن کشور مورد بررسی قرار می‌گیرند و پس از بررسی به بازی‌ها رده سنی اعطا می‌شود. در کشور ما نیز نظام رده‌بندی ESRA، انواع بازی‌های دیجیتال در پلتفرم‌های مختلف را در رده‌های سنی 3+ ، 7+، 12+، 15+ و 18+ طبقه‌بندی می‌کند و بازی‌هایی که به دلیل محتوای خود رده سنی دریافت نمی‌کنند، امکان عرضه در کشور ندارند.

باید توجه داشت رده‌بندی سنی علاوه بر آنکه در راستای وظایف مصرح بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای است، مبتنی بر «آیین نامه نظام ارزیابی و رده‌بندی سنی بازی‌های رایانه‌ای» مصوب جلسه 666 مورخ 95/5/5، شورای فرهنگ عمومی است.

نظام رده‌بندی سنی، بازی‌ها را براساس محتواهای آسیب‌زایِ برگرفته از سه دیدگاه روانشناسی، جامعه‌شناسی و علوم و معارف اسلامی، رده‌بندی سنی می‌کند. محتواهای اصلی آسیب‌رسان مورد بررسی ESRA که بر مبنای سه دیدگاه مذکور شکل گرفته‌اند شامل خشونت، استعمال دخانیات، ترس، ناهنجاری‌های اجتماعی و ناامیدی می‌شوند.

رده‌های سنی ESRA به 5 رده شامل رده‌های 3+، 7+، 12+، 15+ و 18+ تقسیم شده‌اند؛ این رده‌های سنی بر اساس خصوصیات جسمی-حرکتی، خصوصیات عقلی-ذهنی، خصوصیات عاطفی و اجتماعی که باعث ایجاد تفاوت در گروه‌های سنی می‌شوند، تشکیل شده‌اند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه به نشانی esra.ircg.ir مراجعه کنید.

مطابق بر ماده 6 «آیین نامه نظام ارزیابی و رده‌بندی سنی بازی‌های رایانه‌ای» مصوب شورای فرهنگ عمومی مواردی که منجر به ممنوعیت یک بازی می‌شود عبارتند از:

  • دارا بودن محتواهای خلاف عفت و اخلاق حسنه از قبیل: اشاعه فحشاء و انحرافات جنسی و منکرات یا تحریک و تشویق و ترغیب به انجام‌ آن‌ها، موسیقی‌های غیرمجاز و انجام حرکات موزون و تحریک‌آمیز؛
  • دارابودن محتواهای خلاف مقدسات دینی و اسلامی جامعه ایرانی از قبیل: دارابودن محتواهای مخالف اسلام یا ترویج‌دهنده عقاید گروه‌ها و فرقه‌های انحرافی، توهین و هتک حرمت انبیاء و ائمه معصومین (ع) و مراجع تقلید.
  • دارا بودن محتواهای خلاف امنیت و آسایش عمومی از قبیل: تبلیغ علیه نظام، اختلال در وحدت ملی و اختلال در نظم عمومی کشور، انتشار محتواهای خلاف قانون اساسی و ارزش‌های بنیادین انقلاب اسلامی.
  • دارا بودن محتواهای تحریک‌آمیز و ترغیب‌کننده به ارتکاب جرم یا ترویج‌کننده قانون‌شکنی از قبیل: ترویج مصرف مواد مخدر، روانگردان‌ها و مشروبات الکلی و تبلیغ استفاده از سیگار و دخانیات.
  • ناهنجاری‌های اجتماعی و فرهنگی که لزوما جرم هم نیستند از قبیل: رفتارهای غیرمودبانه، استفاده از کلمات رکیک و نامناسب، خشونت و صحنه‌های قساوت‌آمیز و شکنجه.

تولیدکنندگان محترم باید ضمن مطالعه اسناد «توصیف محتواهای ممنوعه» در نظر داشته باشند می توانند سوالات خود درباره نظام رده‌بندی سنی بازی‌های رایانه‌ای را از طریق بخش پشتیبانی همین سامانه مطرح نمایند.


انجام فرایندهای نظارتی در حوزه مجازی و فیزیکی شامل رصد فضای مجازی، نظارت بر مراکز عرضه مجازی و فیزیکی، کارخانجات تولید الواح فشرده و بازی‌گاه (گیم‌نت‌ها) از جمله شاخص‌ترین اقدامات ستاد می‌باشد.

شما می‌توانید با ارائه سوابق شغلی و فعالیتی که در زمینه بازی رایانه­‌ای دارید با مراجعه به بنیاد تبدیل به موسسه تک منظوره بازی­‌های رایانه­‌ای شوید. این موسسه یک واحد حقوقی است که معافیت مالیاتی دارد.

شما باید واحد حقوقی باشید و با مراجعه به سامانه Portal.ircg.ir درخواست مجوز فعالیت نشر بدهید.

فروشگاه‌های مجاز دارای نماد اعتماد الکترونیکی هستند که حتما در پایین صفحه اصلی سایت مشخص است و در صورتی که تخلفی از آن‌‎ها سر بزند به آسانی با شکایت به اینماد و یا بنیاد قابل رسیدگی است.

با مراجعه به سایت ssbbr.ircg.ir نام بازی غیرمجاز را جستجو می‌کنیم در صورتی که این جستجو نتیجه‌ای داشت بازی غیرمجاز است، اما در صورتی که بازی توسط شرکت‌های مجاز انتشار بازی منتشر شده باشد و دارای هولوگرام بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای باشد مجازند و مورد تایید بنیاد است.

در صورتی که سایت دارای نماد الکترونیک باشد می‌توان مستقیم به اینماد شکایت کرد و یا با شماره تلفن 58129 تماس گرفته و شکایت را مطرح کرد تا کارشناسان بنیاد به این موضوع رسیدگی کنند.

مرکز تماس و مشاوره بنیاد در حال حاضر در تهران با شماره ۵۸۱۲۹ در دسترس است، اما در سایر استان‌ها شماره‌گیری با کد ۰۲۱ امکان‌پذیر است. پاسخگویی نیز در حال حاضر، در ساعات اداری انجام می‌پذیرد و سامانه‌ای به نشانی http://58129.ircg.ir/ فعال است تا افراد در ساعات غیر اداری بتوانند به این سامانه مراجعه و گزارش‌های شکایات، پیشنهادها و پرسش‌ها خود را ثبت و پیگیری کنند.

به سامانه Portal.ircg.ir مراجعه کنید و درخواست خود را در بخش بازی‌گاه ثبت نمایید.

احراز شرایط مجاز بودن بازی‌های رایانه‌ای
1- وجود شناسه (هولوگرام) بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای بر روی پاکت بازی
2- وجود شماره مجوز و تاریخ و نام شرکت توزیع‌کننده بر روی پاکت بازی
3- وجود لوگوی رده‌بندی سنی اسراء 

ستاد ساماندهی بازار بازی‌های رایانه‌ای ضمن همکاری با ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها، در سراسر کشور کارشناسان نظارتی فعال دارد.

به موجب بند سوم ماده دوم اساسنامه بنیاد مصوب جلسه 700 شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به تاریخ 1390/8/17 نظارت بر واردات و صادرات انواع بازی‌های رایانه‌ای و کنسولی برعهده بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای قرار گرفت.

به موجب بخش‌نامه شماره 60/194050 مورخ 1399/8/11 اداره کل مقررات صادارت و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردات و صادرات کلیه بازی‌های رایانه‌ای منوط به تاییدیه بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای است.
بنابراین با استفاده از کلیه ظرفیت‌های قانونی نظارت بر فرآیند واردات بازی‌های رایانه‌ای با همکاری گمرک و بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای اجرا می‌شود که بی‌تردید گام بلند و موثری در جلوگیری از ورود بازی‌های رایانه‌ای با محتوای غیرمجاز و آسیب‌رسان می‌باشد.